• HOME
  • Voorstellen
  • Diensten
    • Burn Out- en ​Re-integratie
    • Personal Training
    • Runningtherapie
    • Coaching & Counselling
    • Teambuilding / Bootcamp
    • Zakelijk
    • Tarief, vergoedingen en disclaimer
    • Privacybeleid
  • Aanbiedingen
    • Wees Stress De Baas!
    • Energiek & Fit Kenninsmakingspakket
    • Lekker in je vel, meer energie!
    • Gezond in beweging Startpakket
  • Media
    • Activiteiten & artikelen
    • Blog
  • Partners
  • Inspiratie
  • Testimonials
  • Contact
KLOET COACHING : Burn-out begeleiding & Runningtherapie
Sociale media

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naar toe!

1/10/2017

0 Reacties

 
"Mijn hart is gebroken, niets is erger dan geblesseerd te zijn."

Je hebt jezelf eindelijk uit de bank kunnen hijsen en je er toe kunnen zetten te gaan sporten. Of je bent juist een fanatieke sporter in voorbereiding voor een mooie wedstrijd/uitdaging. En dan begint de ellende. Je bent geblesseerd! En dan...? Je baalt verschrikkelijk. Waarom ik? Waarom juist nu?

Ik herken de frustratie. Uiteraard ben ook ik (tijdens mijn lange sportieve carrière) wel eens geblesseerd geweest. En dat gebeurde altijd op het verkeerde moment...

Een eyeopener voor mij was een advies van een fysiotherapeut. Zij zei; "Wereldkampioen zul je niet meer worden (ik was op dat moment ruim over de 40, dus daar had ze zeer waarschijnlijk wel gelijk in), dus niet het eindpunt (je wedstrijd) is het doel, maar de reis ernaar toe is waar het om gaat!"


Foto
Deze zin had (en heeft nog steeds) veel impact op mij, omdat ik als fanatiek sporter enorm gefocust was op die bepaalde wedstrijd waaraan ik mee wilde doen, wilde telkens weer mijn persoonlijke record verbeteren en deed nóg meer krachtoefeningen op de sportschool zodat ik nóg sterker werd. Ik had geen oog voor wat er onderweg gebeurde. Toen zag ik in, dat het van groot belang is te kunnen genieten van (herstel-)trainingen en van rustdagen (niet sporten) en dat deze instelling mij in een positieve flow bracht. Ook in andere situaties werd ik mij steeds meer bewust van het feit, dat mijn focus op de toekomst gericht was in plaats van te leven in het NU.

Sindsdien streef ik ernaar om me heen te kijken en NU te genieten. Ik merk dat dat niet altijd vanzelf gaat en dat ik mezelf regelmatig ‘terugfluit'. Mijn focus op NU is en blijft een mooie uitdaging.

Ben jij op zoek naar (meer) focus in je leven? Aarzel niet en neem contact met me op. Wellicht kan ik je op weg helpen...
0 Reacties

Kom in beweging!

12/14/2016

0 Reacties

 
Bewegen is goed voor lichaam en geest. Het geeft energie en het ontspant tegelijkertijd, het stimuleert de concentratie, verbetert de slaap en stemt blij.

Toch bewegen veel mensen te weinig, verkeerd of helemaal niet. Weet je dat de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) voor volwassenen adviseert om dagelijks (7 dagen per week) minimaal een half uur tenminste matig intensief lichamelijk actief te zijn?

In beweging komen is makkelijker dan je denkt.
Loop bijvoorbeeld wanneer het kan; tijdens een telefoongesprek, de lunch of een vergadering. Of loop naar een collega in plaats van te bellen of een e-mail te sturen. En neem de trap in plaats van de lift en zorg dat je niet te dik wordt, dat beweegt fijner.

Nieuwe ontwikkeling: heeft jouw organisatie al deskbikes in gebruik? Al fietsend werken medewerkers zich fit en bovendien komen zij tijdens het bewegen op nog betere ideeën.
​
Foto
0 Reacties

Do's & don'ts bij een burn-out

10/19/2016

0 Reacties

 
Moet je sporten als je een burn-out hebt?
‘Ga toch lekker mee, joh, dat zal jou ook goed doen’, belooft je buurvrouw je keer op keer. Je moet er niet aan dénken. Een rondje hardlopen? Zelfs een broodje halen bij de bakker staat je al tegen.

Feit is: sinds je buurvrouw is gaan hardlopen, gaat het uitstekend met haar. Ze voelt zich fitter dan ooit, haar humeur is verbeterd en als bonus is ze ook nog eens 3 kg afgevallen.
Dat staat in schril contrast met jou. Bij jou is het één en al malaise; niet alleen in je lijf, ook in je hoofd. Volgens de huisarts komt dat door je burn-out. En hoewel je veel rust, merk je bar weinig verbetering. Je buurvrouw kijkt hoofdschuddend over de schutting; zij zou ’t wel weten.
Klopt het wat je buurvrouw denkt? Knap je op van sporten als je burn-out bent?
Foto
De herstel-paradox
Je bent uitgeteld en hebt veel rust nodig, daarover bestaat geen twijfel. Bij burn-out is er disbalans in je stressmechanisme. De systemen die bij inspanning probleemloos voor voldoende energie zorgden, werken anders. Daarom kosten dingen die je eerder met gemak deed, nu veel moeite …áls je ze al doet.
Het ingewikkelde bij burn-out is dat de ontregelingen zichzelf in stand houden. Dat komt doordat je herstelvermogen is verminderd. Na inspanning herstel je veel minder snel.
Het klinkt paradoxaal: om beter te herstellen, moet je eerst in actie komen
Maar dat moet je dan wel zorgvuldig doseren. Het is geen goed idee om te trainen of aan je conditie te werken. Dat kost bakken met energie en die kom je immers al te kort. Zo lang je heel vermoeid bent, is een korte, dagelijkse wandeling het beste. (Houd je niet van wandelen: zwemmen of fietsen is ook goed.)
En wat ook goed voor je is: wees je bewust van je omgeving. Gebruik je zintuigen. Voel de wind door je haren en langs je gezicht. Voel je voeten die neerkomen op de grond. Kijk om je heen, ruik de frisse lucht. Als je gewone gedachten het overnemen, merk dit dan op en leid je aandacht terug naar je zintuigen.
Wat moet je beslist niet doen?
Je hoeft géén prestatie te leveren. Doe tijdens het wandelen dus vooral níet je best. Het draait niet om het aantal kilometers of je snelheid. Gewoon lopen, in een mild tempo. Het is de kwaliteit die telt.
Geldt dit wandeladvies ook als je heel erg vermoeid bent?
Nee.
Er bestaat een ernstige vorm van burn-out waarbij de energiesystemen vrijwel plat liggen. Dan slaap je heel veel, terwijl je vermoeidheid nauwelijks afneemt. Een kwartier wandelen is dan te veel. In dat geval pas je je aan: begin met vijf minuten rustig lopen. Rust even uit en loop terug en ontspan je. Sla de volgende dag over en ga de dag daarna opnieuw. Dit doe je net zo lang tot het beter gaat. Voer je wandeltijd dan langzaam op. Vooral niet forceren. Dit herstel vraagt veel geduld.
Dus: wat moet je doen?
Zo lang je herstelvermogen niet optimaal werkt, is trainen of hardlopen met je buurvrouw geen goed idee. Maar met alleen rusten kom je er ook niet. Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig.
Zoek je professionele ondersteuning bij je herstel van een burn-out, wil je op zoek naar de oorzaken van jouw ontregelde (stress)systeem en wil je leren de regie weer in eigen handen te nemen? Neem dan contact op met Kloet Coaching.
0 Reacties

Keuzes maken, hoe doe je dat?

3/16/2016

0 Reacties

 
Jij weet wie je bent, wat je graag wilt realiseren en niks staat je meer in de weg. Je hebt je plan en je focus, je gaat het gewoon doen.. toch?! 

Weten wat te doen is één, het daadwerkelijk doen is van een ander kaliber. Denk maar eens aan de geweldige voornemens aan het begin van weer een nieuw jaar. Heb jij je ooit iets groots of iets vets voorgenomen?

Dit jaar ga ik gezonder eten, stoppen met roken, ga ik vriendelijker voor mezelf zijn, meer in het NU leven of dit jaar ga ik die gave reis maken waar ik al zo onwijs lang van droom.

Om zo maar even wat voorbeelden te noemen.
Oké en dan?

​Zoals weten nog geen doen is, is iets willen ook nog niet iets doen.

Jezelf iets voornemen kan het gevolg zijn van iets weten: bijvoorbeeld je weet dat je fysiek en mentaal meer energie zal ervaren als je gezonder eet, je weet dat als je vriendelijker voor jezelf zal zijn je ook minder stress zal ervaren of je weet dat je conditie verbetert als je meer beweegt.
Een voornemen kan ook het gevolg zijn van iets willen, een diep diep verlangen zoals bijvoorbeeld die reis of het avontuur aangaan van het zoeken naar een andere baan omdat je het in je huidige werk niet naar je zin hebt.

In beide gevallen heb je het hele plaatje waarschijnlijk optimaal geschetst in je hoofd, zie je het volledig voor je en rest er niets anders meer dat het gewoon te doen! Toch?

Of ben je ergens halverwege blijven hangen? En wil je toch de volgende stap zetten, jouw focus bepalen en daadwerkelijk in beweging komen?
Neem dan contact op met Kloet Coaching! Ik help je graag op weg!
0 Reacties

Ben ik de vitale medewerker waarnaar mijn (nieuwe) werkgever op zoek is?

1/13/2016

0 Reacties

 
Wat is vitaliteit?
Vitaliteit heeft te maken met de kwaliteit van leven en omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht. Met veerkracht bedoel ik het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan. Mensen die vitaal zijn voelen zich energiek, zijn minder vaak ziek, zijn doorgaans zelfbewust en zelfredzaam, beschikken over doorzettingsvermogen, zijn productief  en kunnen zich goed aanpassen aan verstoringen.

Wat verwacht een werkgever van mij als (vitale) medewerker?
Bedrijven maken hectische tijden door en hebben zich de afgelopen tijd aan moeten passen aan een sterk veranderende omgeving. En ook de werknemer heeft zich moeten aanpassen.
Vroeger was een werkgever tevreden als een werknemer gezond was. Een werkgever deed van alles om de werkomgeving aan te passen, een goede sfeer te creëren  en processen bij te sturen. Tegenwoordig gaat het over 'participeren'. Van de werknemer wordt veel meer eigen initiatief en zelfredzaamheid verwacht. Maar hoe pas je je aan als werknemer? En hoe hou je dit vol?
Misschien loop jij wel ieder maand een hele marathon, eet jij alleen maar rauwe groenten, doe je dagelijks 3 uur aan meditatie en voel jij je onoverwinnelijk. Het is daarmee echter niet gezegd, dat jij daarmee dé vitale medewerker bent waarnaar je (nieuwe) werkgever op zoek is. Werkgevers én werknemers zijn er in allerlei soorten maten. Als werkzoekende is het enerzijds dus van belang vooraf een beeld te vormen over de organisatie waar jij gaat solliciteren en te onderzoeken waaraan behoefte is binnen die organisatie. Anderzijds helpt het je kansen vergroten, als jij kunt laten zien waarom juist deze baan zo goed bij jou past.

Ben ik vitaal genoeg?
Kijk eens om je heen en zie de verschillen. Energie (of het ontbreken ervan) zit niet alleen van binnen, men straalt het ook uit naar buiten. De manier van praten, bewegen, hoe men uit de ogen kijkt en hoe men een probleem (of is het een uitdaging?) benadert. Sommigen lijken 'het' van nature te hebben. Alles gaat ze zo gemakkelijk af. Bij anderen lijkt alles veel meer moeite te kosten. Hoe zit dat bij jou?

Wat kan ik doen om (nog meer) vitaal te worden?
Het is van belang van je zelf te  weten waar je energie van krijgt, waar je gelukkig van wordt. Blij en 'gelukkig zijn' is een basisbehoefte van ons allemaal en hangt nauw samen met onze mentale veerkracht. 'Gelukkig zijn' zit in kleine dingen; weten dat er mensen zij die om je geven, genieten van de eerste zonnestralen of het besef dat alles wat je bereikt hebt het resultaat is van je eigen beslissingen in het verleden. Ook kan het nuttig zijn eens stil te staan bij je fysieke gesteldheid en stel jezelf de vragen "Slaap ik genoeg?", "Eet ik gezond?" en "Beweeg ik voldoende?".
​
Een gezonde geest …
Als hardloopcoach ben ik vooral met bewegen bezig. En dat vindt ik fijn, want ik hou van buiten zijn en sporten. In mijn jarenlange (sport)carrière heb ik ervaren, hoe belangrijk het is om goed voor mijn lichaam te zorgen. Je kent vast wel het motto 'een gezonde geest in een gezond lichaam'? Te weinig slaap, onvoldoende gezonde voeding, maar ook (het ervaren van) te veel stress hadden en hebben direct invloed op mijn prestaties. Zowel op mijn fysieke- als mentale prestaties.

Wat is jouw uitdaging?

Lekker naar buiten en alleen of samen met anderen plezier hebben tijdens de training, uitdagingen opzoeken en toewerken naar een fysieke doelstelling (voor mij is dat bijvoorbeeld een wedstrijd op een mooie locatie). Maar ik wil ook voldoende tijd en energie overhouden voor andere zaken, zoals mijn werk op kantoor en thuis. Het mooie van 'in beweging zijn' is, dat ik er uiteindelijk meer energie van krijg dan dat het me kost. Als ik fysiek in beweging ben, heb ik ook veel meer zin om op andere vlakken in beweging te komen. Een win-win situatie dus! Mijn uitdaging is een goede balans te vinden/houden tussen wat ik 'moet' en 'wil'. Wat is jouw uitdaging?
0 Reacties
Voorwaarts>>

    Gerda Kloet-Huybers

    Runningtherapeute, Personal Trainer & Coach en gepassioneerd sporter.

    Archieven

    Oktober 2020
    December 2019
    Mei 2019
    Februari 2019
    November 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    December 2017
    Mei 2017
    Januari 2017
    December 2016
    Oktober 2016
    Maart 2016
    Januari 2016

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Kloet Coaching brengt mensen in beweging!